• vrienden worden?

  Hallo, ik ben Shahaila

  in actie zien? bekijk video

Hallo, ik ben Shahaila

in actie zien? bekijk video

Foto: Marwan Magroun

'Until lions have their historians, tales of the hunt shall always glorify the hunter'

afrikaans gezegde

WORKSHOP ABSTRAHEREN ūüé® Ben je altijd al gefascineerd geweest door het minimale, door de kern, de essentie, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Of wil je nieuwe technieken verkennen? Of een geliefde neerzetten in enkele lijnen? Deze workshop van 2 avonden is perfect voor volwassenen die in alle veiligheid hun creatieve horizon willen verbreden. Aan het eind van de workshop heb je een eigen exclusieve geabstraheerde versie van je favoriete schilderij of portret. De workshop is in kunsthuis DEIK op de Nieuwe Langedijk 57b in Delft op: dinsdag 11 juni en dinsdag 18 juni van 19.00 tot 21.00 uur.¬†Opgeven kan hier.¬†

WANDELING SLAVERNIJVERLEDEN Tijdens de stadswandeling slavernijverleden Den Haag wandelen we langs sporen van het Haags slavernijverleden. Deze wandeling brengt je een bredere blik op o.a. het Binnenhof, het Mauritshuis en het Lange Voorhout.  Reserveren voor deze bijzondere wandeling kan hier.

Hallo, ik ben Shahaila Winklaar: beeldend kunstenaar, educator en jurist. Toen ik opgroeide in Rotterdam viel mij op hoe weinig ik leerde van ons gezamenlijk verleden van de overzeese Koninkrijksdelen. Cura√ßao is sinds 1634 in Nederlandse handen, bijna net zo lang als het schilderij ‚ÄėDe anatomische Les‚Äô van Rembrandt van Rijn. Op school werd niet meer dan √©√©n pagina gewijd aan onze koloniale geschiedenis en de menselijke gevolgen. De boodschap was dat de overzeese geschiedenis van het Koninkrijk der Nederlanden er niet zo toe doet. Ik weet nog goed hoe ontheemd en teleurgesteld ik mij voelde.

Mijn belangrijkste reden om rechten te gaan studeren was dat ik wilde weten wie de baas is en waarom. Deze vraag heeft mij tot vandaag niet losgelaten. Een logische stap was gaan werken daar waar wetten worden gemaakt, in het hart van onze democratie dus in de Tweede Kamer. Het resultaat is dat ik nu naar de grote lijnen kijk: als jurist, als educator en als mens.

Vorige generaties hebben ons (im)materieel erfgoed nagelaten dat (deels) getoond wordt in onze musea. Helaas wordt dit erfgoed nog te vaak vanuit √©√©n kant van het verhaal belicht met weinig aandacht voor het gezamenlijk verleden, het gedeelde verleden met de (voormalige) koloni√ęn. Ik vind dat jammer, pijnlijk en het voelt alsof mijn perspectief - of die van mijn voorouders- geen bestaansrecht heeft. Dat wil ik rechtzetten en verandering in brengen nl met slavernijwandelingen en mijn beeldend werk.¬†Als kunstenaar geloof ik dat het essentieel is om dit eenzijdige verhaal van ons verleden uit te dagen en meerdere perspectieven op onze Koninkrijksgeschiedenis te bieden.¬†

Vrienden worden? Elke maand krijg je een inkijkje in mijn kunst, events én je bent als eerste op de hoogte van nieuwtjes. Vrienden worden kan hier. 

Autonoom werk

Mijn driedimensionale kunstwerken zijn gebaseerd op publiekslievelingen van beroemde schilders als Johannes Vermeer en Rembrandt van Rijn. Net als bij de benadering van onze geschiedenis, vereenvoudig ik deze meesterwerken tot een enkele, platte lijn. Vervolgens breng ik ze tot leven in het eeuwenoude geliefde medium hout. Omdat ik waarde hecht aan meerdere perspectieven, verwerk ik meerdere lagen in mijn kunst. Dat resulteert in een werk dat een andere kijk biedt, afhankelijk van de positie en perspectief van de kijker. Hierdoor ontstaat een vereenvoudigde, driemensionale versie van een bekend kunstwerk, met letterlijk ruimte voor verschillende perspectieven. Hoewel jij en ik naar hetzelfde kijken, zien we allebei iets anders.

Ik maak ook tweedimensionale en toegepaste kunst. Het Caquetio-volk, dat in de precolumbiaanse tijd leefde in wat nu bekend staat als Venezuela, Aruba, Cura√ßao en Bonaire, liet zijn sporen na met tekeningen op hun voorwerpen en in grotten. De verfijnde lijnen en intrigerende vormen die ze gebruikten vertellen verhalen uit een tijdperk lang voor ons. In mijn tweedimensionale en toegepaste werken breng ik de Caquetio motieven op een eigentijdse manier tot leven. Ze vinden hun weg naar doeken, objecten en andere oppervlakken, waar ik speel met kleur, compositie en betekenis om de kloof tussen het verleden en het heden te overbruggen. Ze zijn een eerbetoon aan de creativiteit en het vakmanschap van het Caquetio volk. Elk motief is zorgvuldig bestudeerd en opnieuw ge√Įnterpreteerd, waardoor het een hedendaagse context krijgt zonder de oorspronkelijke diepte op te offeren. De oorspronkelijke betekenis en symboliek is met de komst van de koloniale overheersers bewust verdwenen. Ik hoop dat deze werken niet alleen esthetisch aantrekkelijk zijn, maar ook een dialoog openen over de waarde van het koesteren en interpreteren van Caribisch erfgoed in de hedendaagse kunstwereld.¬†¬†

Mijn autonome werk

Ons bestaan is simpel met onontkoombare gebeurtenissen als geboorte, liefde en dood. Er is dus heel wat ingrijpends wat ons met elkaar verbindt, maar helaas zien we dat niet altijd. We kijken naar elkaar alsof we wezenlijk van elkaar verschillen. Perceptie van andere culturen was tot voor kort ook gesimplificeerd, ontdaan van context, diepte en betekenis. Denk bijvoorbeeld aan de geschiedschrijving van slaafgemaakten of van oorspronkelijke bewoners van Amerika of Australi√ę.

Wat gebeurt er als West-Europese kunstwerken ook worden geabstraheerd tot enkele basale lijnen? Is het West-Europese kunstwerk te herkennen en wie herkent het en wie niet? Dat vind ik een spannend onderzoek. Voor mijn afstuderen aan de Willem de Kooning-academie deed ik een soortgelijk onderzoek naar lichaamshoudingen van machtige mensen. Dat resulteerde in lijntekeningen in Oost-Indische inkt. Inmiddels ben ik overgestapt naar drie dimensionaal, dus ruimtelijke kunstwerken. Deze berkenhouten wandobjecten zijn geschilderd in de oude Delftse kleuren, goudkleur, het zwartste zwart of met gewoon oudhollands was bewerkt.

In mijn recente Caquetio Gold Serie vertelt het contrast tussen het diepste zwart en het stralende goud het verhaal van de veerkracht en schittering van mijn erfgoed, zelfs te midden van uitdagingen en duistere tijden. De serie is een eerbetoon aan de culturele rijkdom en de schitterende erfenis die ik met trots draag. Deze werken zijn 175 euro per stuk.

De prijzen van grotere berkenhouten werken vari√ęren van 750 tot 1375 euro. Mail mij op info@winklaarworks.com voor meer informatie. Zie je mijn werk wel hangen op jouw op kantoor, ga dan naar Art Company, die voor jou klaar staat.

Exposities

Als je klikt op de linkjes, zie je de bijbehorende foto's en persberichten

2023

 • De Verbeelding- groepsexpositie
 • Oude Sigarenfabriek Delft - groepsexpositie
 • Art & Casey Delft - solo expositie

2022

2021

2020

 • Hotel Meyer, Artists aan Zee IV in Bergen aan Zee - groepsexpositie
 • WORM Rotterdam Margin (Art & Media) - groepsexpositie¬†
 • Bergkerk Deventer Margin (Art & Media) - groepsexpositie¬†

2019

2018  

 • Soci√ęteit Het Meisjeshuis in Delft - groepsexpositie Gallerie Kunst aan de Kade
 • St. Nieuwe Ruimte in Velp¬†- groepsexpositie¬†
 • Kunstsuper Artist in the Spotlight - duo expositie
 • Kerkelijk Centrum Open Hof in Rotterdam -¬†solo expositie

2017-2008

 • Galerie Hofsteeg in Dordrecht¬†- groepsexpositie
 • Coffee Company in Delft - groepsexpositie¬†
 • Mural for the Peace in Houston USA and Art Dubai - groepsexpositie¬†
 • Podium 0950 in Rotterdam - solo expositie
 • International show at Museum of the Americas, U.S.A - groepsexpositie
 • Grand Caf√© Verderop in Delft¬†- Winnaar Bi√ęnnale Gallery Kunst aan de Kade
 • Kabinet van de Gevolmachtigde Minister van Aruba - solo expositie¬†
 • Kunstsuper Prinsenkwartier Delft - groepsexpositie
 • Museum De Telefooncel ‚ÄėVoor de Kunst‚Äô in Delft - solo expositie
 • Gallerie Haags in Den Haag - solo expositie
 • Expositieruimte 38CC in Delft - solo expositie
 • Internationaal perscentrum Nieuwspoort in Den Haag - groepsexpositie
 • LPII in Rotterdam¬†- eindexamenexpositie Willem de Kooning Academie in Rotterdam