Macht & houding : de zwarte vrouw

autonoom protest vrouw

In 2008 rondde ik de kunstacademie af met een serie lijntekeningen over Macht & houding van machtige mensen, dus  -niet verassend- voornamelijk zeven-vinkers (zie het boek ‘7 vinkjes’ uit 2022 van J. Luyendijk). Geen vrouwen en al helemaal geen mensen van kleur. Voor mij als kunstenaar was dus glashelder welke volgende stap ik in mijn autonome beeldend onderzoek zou nemen: machtige, zwarte vrouwen.

Helaas zijn zij dungezaaid in het Nederlandse publieke leven, in de Nederlandse media, op het nationale en internationale politieke toneel, kortom in de macht: een gevolg van systematische onderschatting, onderwaardering en uitsluiting van belangrijke, waardevolle en onmisbare perspectieven en wijsheid. Natuurlijk zijn er -zoals altijd- vrouwen van kleur die ondanks een onderdrukkend systeem een plek hebben veroverd in de centrum van de macht. Dit is mijn portret van de gezaghebbende Amerikaanse politiek journaliste Gwen Ifill (1955-2016). Haar krachtige uitstraling en invloedrijke positie inspireerden me om haar portret in lijnen vast te leggen. 
Older Post Newer Post